BG EN DE
Bagger Hydraulik
Рудничен локомотив “Applications”1x HPV 210-02 CAF Displacement size from 55 to 280 cc Variable pumps for closed circuit operation Learn More “Applications”6x HMV 75-02 E6 Displacement size from 55 to 280 cc Variable displacement motors for closed and open loops Learn More “Applications”6x HMV 75-02 E6 Displacement size from 55 to 280 cc Variable displacement motors for closed and open loops Learn More
Рудничен локомотив

Оборудване:

1x HPV 210-02 CAF (помпа)
6x HMV 75-02 E6 (хидромотори)

Предимства:

  • не се изисква електроника
  • прецизно поддържа постоянна скорост
  • отлична продължителност на движение
  • добра наличност

Опции

  • с възможност за избор на захранваща помпа
  • един CA модул, дори за няколко задвижващи помпи в различни мотриси

Машини които се използват за шофиране и за транспорт се възползват най-много от ненадминатото усещане на LinDrive. Когато се използват в рудничния локомотив показан тук, се препоръчва задвижваща единица в затворен кръг с управление CA зависещо от оборотите на дизеловия двигател. Това предлага висок стандарт на безопасност при движение и спиране благодарение на надеждното неутрално положение при празен ход на дизеловия двигател и благодарение на задействане и прекратяване на управляващия сигнал при определени обороти на дизеловия двигател.

Настройките на управлението на помпата осигуряват прецизно управление във всеки режим на работа. След плавно потегляне, помпата подава дебит без забавяне и задвижването ускорява превозното средство динамично с оптимално използване на инсталираната мощност. По време на намаляване на скоростта, задвижването се подпомага от дизеловия двигател, генерира постоянно, умерено забавяне до пълно спиране. За да се използват склонове, хидромоторите и помпата могат да преминат в нулево състояние. В случай на нежелан ход назад, дори и незначително увеличение на скоростта връща машината в състояние на покой и последващо движение.

Конфигурацията показана тук използва няколко хидромотора, за да се приведе хидравличната сила в движение. Това осигурява висока способност за изкачване с големи товари и високи скорости без товар. CAF блок, който определя нуждата от обороти на помпата от дизеловия двигател, може да управлява няколко помпи, което означава, че са възможни по-дълги влакове с повече мотриси или повече хидромотори.

Изборът на тип хидромотори зависи от желаните характеристики на превозното средство. Използването на регулируеми хидромотори или такива с променлив обем, с или без регулиране на налягането се отразяват съответно на характеристиките на задвижване. Високи нива на здравина и дълъг живот се гарантират за всяка конфигурация благодарение на доказаните конструктивни и отлични качества на серия 02.

Рудничен локомотив

ОБРАТНО В ПРИЛОЖЕНИЯ

"Багер Хидравлика - 2" ООД
кв. Прослав, ул. Жасмин 3
4015 Пловдив, България
Тел.: +359 32 240033
Началник сервиз: +359 885 899 692
Секретар: +359 885 899 691
Email: office@baggerhydraulik.com
Уебсайт: baggerhydraulik.com

Facebook     Google+